Sutter eller ej
Velkommen til Littledeluxe bloguniverset
– det hyggelige hjørne dedikeret til at hylde den magiske rejse som det nu er at blive forælder.
På denne blog kan du finde svar på alt, du kunne tænke dig at vide som nybagt forælder. Forældrelivet er sommetider udfordrende; det kan jeg som mor til to godt skrive under på. Derfor vil jeg gerne, i samarbejde med mit team, dele min viden og gode råd med dig, så dit liv kan blive en smule nemmere med en lille ny.
God læselyst!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% rabat på din første ordre.
Ønsker du vejledning eller har du spørgsmål til vores produkter, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Skal jeg give mit barn sut eller ej?
Mange forældre er splittede i forhold til, om de skal give deres barn sut eller ej. Her er det vigtigt at huske på, at sutten tjener en vigtig funktion: Den hjælper dit barn med at stille sit suttebehov.
Babyers medfødte suttebehov
Børn fødes med et stort behov for at sutte. Det er ikke kun et livsnødvendigt instinkt, der skal sikre deres overlevelse, det at sutte giver dem også tryghed og beroliger dem. Når verden bliver for overvældende og stor, har baby behov for at finde tryghed og nærhed i en beskyttet og overskuelig verden – helst ved at stille sit suttebehov hos sin mor.
Derudover har suttebehovet også den vigtige funktion, at det træner muskulaturen i og omkring kæben. Hermed understøtter suttebehovet alt fra vejrtrækning og spisning til udviklingen af barnets tale.
Selvom suttebehovet har stor betydning for barnets udvikling og velbefindende, kan det være ret hårdt ved mor hele tiden at lægge bryst til babys suttebehov. Op mod 85 % af alle børn i den vestlige verden bruger sut (jf. sundhed.dk).
Nogle forældre vælger derfor alternative løsninger som f.eks. at give barnet en sutteklud, en trøstebamse eller at lægge en stofble over barnets ansigt. For nogle børn kan dette være en fornuftig løsning, mens det for mange andre børn ikke vil være nok til at dække deres behov.
Hvis suttebehovet ikke stilles
Dækkes suttebehovet ikke, finder barnet selv ud af at kompensere for det, f.eks. ved at sutte på tommelfingeren. Der er flere problematikker omkring brugen af tommeltotten, som du skal være opmærksom på:
For det første er tommeltotten meget mere skadelig for barnets tandstilling end en sut. Tommeltottens form er ikke ’designet’ til barnets mund. Da den samtidig er massiv og ikke giver efter, vil trykket fra barnets suttebevægelse blive direkte overført til et tryk mod ganen og gummerne. Risikoen for suttebid (at barnets mund tager form efter tommeltotten), er dermed betydeligt større, når barnet sutter på tommeltot.
En anden ulempe ved tommeltotten er, at den altid er lige ved hånden for dit barn – også når den tid kommer, hvor det skal vendes af med at sutte. En rigtig sut kan du fjerne. Det kan man ikke med en tommeltot.
Hos Littledeluxe anbefaler vi, at du starter med at tilbyde din baby den klassiske runde sut, fordi den minder meget om et bryst. Det vil gøre det nemmere for den lille at veksle mellem bryst og sut.
Men børn er forskellige, og selvom man som forældre har de bedste intentioner, er vores små guldklumper bare ikke altid enige i, hvilken sut, der er bedst. Derfor er det en rigtig god idé ikke at købe for mange af den samme slags sut fra start af.
Bekymret for suttebid?
Der er efterhånden rigtig mange, gode sutter på markedet. Sutter, der alle er designet til at være skånsomme mod barnets gummer, gane og kæber. Men én ting er eksperterne enige om, og det er, at tidspunktet for, hvornår barnet lægger sutterne fra sig, er vigtigst, når man vil undgå suttebid.
Tandlæger anbefaler, at barnet lægger sutten fra sig ved 3 års-alderen. Hvis barnet stopper inden 3 års-alderen, vil tandstillingen således kunne nå at falde på plads.
Sig godt farvel til sutten
Med mine egne børn lavede jeg en aftale om, at de byttede deres sutter til en gave, da tiden var inde til at droppe sutten. Til gengæld for gaven, skulle de give deres sutter til det lokale suttetræ. Det var en rigtig fin og hyggelig måde at tage afsked med sutterne på. Selvfølgelig var der 2-3 aftener, hvor de spurgte, om ikke man kunne bytte tilbage, men de accepterede hurtigt et nej – og siden disse første få aftener har de aldrig savnet sutterne.
De bedste hilsner
//Littledeluxe