Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din første ordre

Gratis gravering af sutter

Nytårsaften og spædbørn?

Giv din baby den bedste start på det nye år!

Nytårsaften er traditionen tro en aften med fest, farver og masser af fyrværkeri.

Men det er også en aften, hvor mange småbørnsforældre ikke helt ved, hvad de går i møde: Nogle børn sover trygt og upåvirket igennem hele nytårsnat, mens andre bliver meget forskrækkede over de højlydte brag, de sover uroligt, vågner hele tiden og har brug for trøst.

Jeg har i dette blogindlæg samlet nogle gode råd, der kan gøre det lidt nemmere at introducere jeres lille guldklump til nytårsaften.

6 gode råd til nytårsaften

  • Giv dit barn tryghed og nærhed, hvis det bliver bange for de høje lyde.
  • Vis barnet – gennem din egen rolige og afslappede optræden – at der ikke er noget at være bange for.
  • Trygge, velkendte omgivelser øger dit barns tryghedsfølelse.
  • Baggrundsmusik – især velkendt, klassisk klavermusik – kan mindske forskrækkelsen over de høje lyde.
  • Hvis dit barn ikke er til klassisk musik, er der også et bredt udvalg af apps til mobilen med ‘hvid støj’, du kan prøve af. Hvid støj er en høj, monoton lyd, som er kendt for at have en søvndyssende effekt på babyer.
  • Derudover vil det være en god idé at være lidt tilbageholdende med bordbomberne, da disse godt kan virke voldsomme på barnet.

Det er helt naturligt at blive forskrækket over høje lyde

Små børn reagerer generelt voldsomt på høje lyde. Dette skyldes, at hørelsen allerede er fuldt udviklet, men at de endnu ikke har lært at skærme sig mod de høje lyde ved at lukke dem ude.

Dertil kommer, at vi som mennesker reagerer instinktivt med forskrækkelse, når vi udsættes for høje, ukendte lyde – det er en del af vores overlevelsesinstinkt at reagere sådan. For en baby, der endnu ikke har ret mange lyderfaringer at trække på, skal der ikke så meget til for at vække dette instinkt.

Giv dit barn masser af tryghed

Den bedste tryghed får dit barn, når det sidder hos dig. Hvis det kan mærke, at mor eller far er helt rolige og ikke bliver påvirket af bragene, vil det smitte positivt af på dit barn. Du vil derfor ofte opleve, at høje lyde ikke generer så meget, når du fx ammer dit barn, og at barnet bliver meget mere lydfølsomt, så snart det ligger alene uden fysisk kontakt til sine forældre.

Et godt råd er derfor at tage dit barn op, og gennem fysisk nærvær vise det, at der ikke er noget at være bange for. Når barnet slapper af og er trygt, kan du lettere lægge det til at sove.

Trygge rammer er vigtige

Hvis dit barn let bliver overvældet af høje lyde, lysglimt eller fremmede mennesker, kan det være en god idé at holde nytårsaften i hjemmets trygge rammer. Når I er derhjemme, kender dit barn de fleste af lydene.

Hvis I vælger at tage ud nytårsaften, vil jeres barn derimod ikke blot skulle forholde sig til de mange brag, det vil også møde en hel række af andre fremmede sanseindtryk, herunder nye dufte/lugte, nye omgivelser, nye mennesker osv.. Denne kombination af sanseindtryk kan virke overvældende for mange babyer.

Om I skal være hjemme eller ude er det altid en god idé at have barnets foretrukne trøsteredskaber klar, sørg derfor for at have yndlingssutten, yndlingsbamsen, etc.. lige ved hånden hele aftenen.

Baggrundsmusik kan tage toppen af forskrækkelsen

Hvis jeres barn bliver bange ved høje lyde, kan det være en god idé at tænde for noget baggrundsmusik. Hvis musikken spiller hele aftenen, vil de mange brag virke mindre voldsomme, og bevirke at dit barn ikke vågner helt så let. Klassisk klavermusik er kendt for at virke beroligende, når din lille guldklump skal sove, især hvis barnet allerede er fortrolig med de numre, I spiller for det.

Ikke to børn er ens

Når alt dette er sagt, vil jeg gerne understrege, at alle børn er forskellige, og mens nogle babyer og småbørn synes, at nytårsaften er en voldsom oplevelse, tager andre aftenen i stiv arm.

Hvordan jeres nytårsaften bliver, afhænger i høj grad af jeres barns sensitivitet over for høje lyde og nye omgivelser, ligesom det også gør en stor forskel, hvor I skal holde nytårsaften henne, og hvor godt barnet kender stedet og menneskene, I skal være sammen med.

Pas godt på hinanden og godt nytår!


Bedste hilsner
Annette


PS.
Husk, at ingen kender jeres barn bedre end I selv gør!

Som forældre til jeres barn, er det jer, der kender jeres barn bedst og ved, hvad det kan holde til. Derfor er det også kun jer forældre, der kan vurdere, hvordan I kommer bedst ind i det nye år, og hvilke hensyn jeres barn har behov for.