Barnets tigerspring
Velkommen til Littledeluxe bloguniverset
– det hyggelige hjørne dedikeret til at hylde den magiske rejse som det nu er at blive forælder.
På denne blog kan du finde svar på alt, du kunne tænke dig at vide som nybagt forælder. Forældrelivet er sommetider udfordrende; det kan jeg som mor til to godt skrive under på. Derfor vil jeg gerne, i samarbejde med mit team, dele min viden og gode råd med dig, så dit liv kan blive en smule nemmere med en lille ny.
God læselyst!
Kærlig hilsen
Annette Jensen, stifter af Littledeluxe
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% rabat på din første ordre.
Rabatten kan kun benyttes én gang.
Kontakt
Ønsker du vejledning eller har du spørgsmål til vores produkter, er du mere end velkommen til at kontakte os. Vi er her for at hjælpe dig!
Barnets tigerspring
Børn udvikler sig i ryk. Udviklingen kan ske så hurtigt fra den ene dag til den anden, at både barn og forældre har svært ved at følge med. Disse udviklingstrin kaldes også tigerspring. For hvert nyt trin opdager barnet noget nyt om verden og sig selv, som det så skal lære at forstå på ny.
Som forælder er det bedste, du kan gøre at give dit barn masser af opmuntring til at lære den nye verden at kende, og give det rigeligt med tryghed og nærhed, når det ’vender hjem’ efter tryghed.
Tigerspring øger behov for nærhed og tryghed
Det er både en forunderlig og en overvældende tid for det lille barn, når verden ændrer sig. Der bliver gjort nye opdagelser, men disse kan også gøre barnet utrygt og ked af det.
Som forælder vil du opleve, at dit barn bliver ekstra tryghedssøgende, pylrer og græder mere og kræver mere opmærksomhed i perioden op til et nyt udviklingstrin. Når det bliver ældre, kan barnet blive gal og rasende, ligesom både appetit og søvn kan blive påvirket.
Tålmodighed, kærlighed og trøst
Nogle gange vil det føles som om, at lige meget hvad du gør, kan du ikke give dit barn tryghed nok. Barnet klynger sig hele tiden til dig og kræver at blive båret. Her er det vigtigt, at du trøster dit barn og giver det den tryghed og nærhed, som det har brug for. Et trygt barn møder verden med en større tillid og nysgerrighed.
Når barnet har brug for tryghed, vil du også opleve, at det har et øget suttebehov, og nogle børn begynder her at sutte på deres tommel for at finde tryghed. Tommeltotten bruges som erstatning for mors bryst, men det er desværre en vane, der kan være meget svær at lægge fra sig igen.
Tilbyd i stedet dit barn en sut. Sutten er udviklet til at give barnet den følelse af tryghed og trøst, det længes efter. Alle sutter, du finder hos Littledeluxe.dk, er fri for skadelige stoffer. Derfor kan du trygt vælge mellem alle sutter i shoppen, når du skal finde den helt rigtige sut til dit barn.
Hvor mange tigerspring skal mit barn igennem?
Ifølge de hollandske forskere Xaviera Plas-Plooij, Frans X. Plooij & Hetty van de Riijt, der har forsket i børns udviklingstrin gennemgår barnet 10 udviklingstrin i løbet af de første 20 levemåneder. De har også fundet ud af, at disse tigerspring sker på nogenlunde samme tidspunkt for de fleste børn.
Alle børn er forskellige, og hvor lang tid et spring tager afhænger dels af det enkelte barn, dels af hvilket spring der er tale om. Du kan også opleve, at dit barn springer et trin eller to over.
Man beregner, hvornår et barn i gennemsnit vil tage et tigerspring ud fra terminsdatoen. Hvis barnet er født to uger for tidligt, vil det typisk have taget sit første tigerspring, når det er syv uger gammelt. Er barnet født til termin, vil det have taget det allerede efter 5 uger.
De 10 tigerspring
1. Sansningernes verden – 5 uger
Babys første tigerspring. Her udvikler sanserne sig, og dit barn begynder bl.a. at kunne se farver. Dit barn begynder på dette tidspunkt at kigge og lytte mere opmærksomt. Det er også her, du vil få det første smil.
2. En verden af mønstre – 8 uger
Her begynder din baby at kunne styre sin egen krop. Nu kan det opdage sin stemme og sine hænder og fødder. Her kan du bl.a. opleve barnet skrige af fryd og skubbe til ting.
3. En verden af glidende overgange – 12 uger
Her begynder barnet at forstå glidende overgange, som skift i dit toneleje. Barnet bliver typisk meget begejstret over rangler og knitrende lejetøj, ligesom det kan begynde at undersøge ting, som fx dit ansigt, med hænderne. Se vores udvalg af rangler her.
4. En verden af begivenheder – 19 uger
Baby begynder her at forstå enkle sammenhænge mellem simple handlinger. På dette tidspunkt begynder meget simple lege fx at kunne begejstre barnet – især når de gentages igen og igen. Det er også her, det begynder at trille fra mave til ryg og omvendt.
5. En verden af sammenhænge – 26 uger
Her begynder barnet at forstå afstande, og det vil være fascineret af at putte ting ned i noget og tage det ud igen. Barnet vil på dette tidspunkt også begynde at vise interesse for bamser og kæledyr. Se vores udvalg af bamser her.
6. Kategoriernes verden – 37 uger
Her begynder baby at undersøge alting grundigt – det bliver vendt, drejet, rørt ved og smagt på og skilt ad. Alle disse ting bliver puttet i kategorier, fx om det kan spises. Barnet begynder også at opbygge sit indre ordforråd, så tal med dit barn, og sæt ord på de ting, I undersøger sammen. Barnet begynder også at kravle på dette stadie.
7. Rækkefølgernes verden – 46 uger
Ved dette tigerspring begynder baby at undersøge, hvordan det kan bruge ting og sætte det sammen med andre ting i stedet for at skille dem ad. Det er også her, barnet begynder at pege på alting og bliver nysgerrig efter tingenes navne. På dette tidspunkt begynder barnet at få sin egen vilje og vil fx spise selv. Se vores udvalg af spisetilbehør til baby her.
8. Programmernes verden – 55 uger
På dette tidspunkt begynder dit barn at forstå sammenhængen mellem handling og konsekvens. Det er også her, det begynder at blive mere selvstændigt og kunne flere ting selv. Det begynder at forstå rækkefølgen på ting, og det kan blive rasende, hvis du forstyrrer det midt i noget eller ikke lader det prøve selv – fx. når der skal tages tøj på.
9. Princippernes verden – 64 uger
Her begynder barnet ofte at kunne gå selv uden støtte. I dette udviklingstrin bygges der også videre på det, barnet lærte i sidste trin om rækkefølger og konsekvenser. Derfor kan barnet nu blive rasende uenig med dig i måden, du gør ting på. Det er efter dette tigerspring, at du begynder at kunne opstille regler for dit barn.
10. Systemernes verden – 75 uger
Det sidste tigerspring. Her udvikler barnet en tidlig form for samvittighed og selvbevidsthed. Det er også på dette tidspunkt, barnet begynder at forstå, at det er en del af en familie, hvor hvert medlem har forskellige roller.
Vil du læse mere om hver enkelt af de 10 udviklingstrin, kan du læse bogen ”Vidunderlige uger” af Xaviera Plas-Plooij, Frans X. Plooij & Hetty van de Riijt.
Bedste hilsner
Annette