En god søvn er win-win for alle
Velkommen til Littledeluxe bloguniverset
– det hyggelige hjørne dedikeret til at hylde den magiske rejse som det nu er at blive forælder.
På denne blog kan du finde svar på alt, du kunne tænke dig at vide som nybagt forælder. Forældrelivet er sommetider udfordrende; det kan jeg som mor til to godt skrive under på. Derfor vil jeg gerne, i samarbejde med mit team, dele min viden og gode råd med dig, så dit liv kan blive en smule nemmere med en lille ny.
God læselyst!
Kærlig hilsen
Annette Jensen, stifter af Littledeluxe
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% rabat på din første ordre.
Rabatten kan kun benyttes én gang.
Kontakt
Ønsker du vejledning eller har du spørgsmål til vores produkter, er du mere end velkommen til at kontakte os. Vi er her for at hjælpe dig!
En god søvn er win-win for alle
Det er ingen hemmelighed, at det er vigtigt med en god søvn. Dårlig eller manglende søvn kan gå ud over humøret, trivslen, overskuddet og glæden. Kroppen har brug for søvn, for at den kan fungere optimalt, og for at den kan trives, vokse og udvikle sig, som den skal. Det er altså en god idé at rette opmærksomheden på babys søvn – det kan i høj grad betale sig, fordi du vil opleve, at din baby bliver mere glad og oplagt at være sammen med af at få sin søvn.
Som bonus får du som forælder også selv en god nattesøvn, når baby sover godt, og dét er en vigtig faktor, fordi selv forældre har et søvnbehov, der skal opfyldes. Når du som forælder har fået en god søvn, er du også både sundere, sjovere og mere inspirerende at være sammen med for dit barn. Så det er win-win for alle parter at etablere gode sovevaner for baby.
Søvn renser kroppen for stresshormoner
Hvis du har en baby, der sover dårligt, så har du som forælder helt sikkert mange stresshormoner i kroppen, som gør, at du nok ikke føler dig så træt, som du i virkeligheden er. Dårlig eller manglende søvn giver et højt stresshormon-niveau, og det gælder ikke kun for dig som forælder, men også for baby. Det kan ligne, at dit barn er helt frisk, men hvis den ikke har fået den mængde søvn, som en ”standard-baby” har brug for, så er det sandsynligvis stresshormonerne, der får baby til at virke mere vågen og frisk. Hvis søvnen er svær eller dårlig for baby, er det rigtigt hårdt, fordi babyer sover mere, end de er vågne. Når der skal soves størstedelen af døgnet, og det er forbundet med gråd og uro, bliver hele dagen nemt ødelagt af en tung stemning. Børn bliver mere irritable, sensitive og græder mere, når de er trætte eller i søvnunderskud. Hjernen følger heller ikke lige så godt med, når barnet ikke har fået den søvn, den har behov for – det betyder, at den vil have sværere ved at lære nye ting og koncentrere sig, fordi energien og overskuddet ikke er til det.
Søvn er ikke ligetil for baby
Der kan være mange forskellige grunde til, at baby kan have svært ved at sove. Babyer har mange kropslige oplevelser, mens de sover, fordi deres indre organsystem og mave-tarm-kanal skal omstille sig til livet uden for livmoderen. Derudover skal babyer ligge på ryggen og sove for at undgå vuggedød, og det at ligge på ryggen kan gøre det sværere for baby at komme af med luft, hvilket kan genere søvnen.
Babys hjerne arbejder i øvrigt på højtryk under søvnen for at fordøje og lagre alle de sanseindtryk, der kommer i løbet af dagen, og derudover bliver babys søvn også naturligt afbrudt af dens fødeindtag, som er nødvendig for, at den får de kalorier, den har brug for, for at vokse og udvikle sig. Det betyder altså, at søvn ikke er så ligetil for baby.
Sådan svøber du baby til en bedre søvn
Hvis du ikke har prøvet kræfter med at svøbe baby, så vil vi anbefale dig at kaste dig ud i det, da svøbeteknikken kan få baby til at sove bedre.
Formålet med babysvøb er at få baby til at føle sig tryg, sikker og beskyttet. Det skal føles præcis som da baby lå inde i mors trygge, sikre og beskyttende mave. Babysvøbet giver en følelse af at blive holdt om, fordi svøbet giver et let tryk på hele kroppen.
Når baby bliver svøbt, får baby mere ro i kroppen, og svøbeteknikken er en god hjælp, når du skal have baby til at falde i søvn. Svøbeteknikken forhindrer også, at barnet bliver vækket af sin krop, eksempelvis af moro refleksen, som bliver aktiveret under søvnen, eller når det helt nyfødte barn bliver vækket af sutterefleksen, når hænderne rør kinderne. De babyer, der har meget fysisk energi kan særligt have svært ved at falde i søvn, og her er det ideelt at svøbe baby.
Du kan prøve dig frem med hvor løst eller fast, svøbet skal være – det kan være forskelligt, hvad der fungerer bedst fra baby til baby. Nedenfor kan du se vores video, som viser de forskellige trin til at svøbe baby.
Hvis du mangler et babysvøb og har mod på at prøve kræfter med svøbeteknikken, kan du finde adskillige babysvøb i de sødeste designs fra Mushie på vores hjemmeside under kategorien ’Babysvøb’.
Bedste hilsner
Annette
Sov godt, baby – 5 fordele ved søvn:
- Søvn giver en bedre vækst
- Søvn giver glæde og øger trivslen
- Søvn holder kroppen sund og styrker immunforsvaret
- Søvn renser kroppen for stresshormoner
- Søvn styrker indlærings- og koncentrationsevnen
Hvor meget skal et barn sove?:
- Nyfødt: 16-18 timer pr. dag
- Baby på 3 måneder: 15 timer pr. dag
- Baby på 6 måneder: 14 timer pr. dag
- Baby på 1 år: 13,5 timer pr. dag
- Barn på 2 år: 13 timer pr. dag
- Barn på 3 år: 12 timer pr. dag
Bedste hilsner
Annette