Overgangen sommertid og vintertid

Overgangen imellem sommertid & vintertid er noget, mange forældre frygter, men med lidt rettidig omhu behøver det ikke at ødelægge dit barns søvnrytme.
Tommelfingerreglen er, at du kan flytte dit barns søvn med max 5 min hver anden dag – eller max 15 min om ugen, uden at det skaber for meget uro i søvnrytmen.
Omstilling af søvnrytmen
Omstilling til sommertid
Når vi skifter til sommertid så skal uret sættes en time frem, en metode til at huske på om det er frem eller tilbage er ved at tænke på uret som havemøbler, når det er sommertid skal havemøblerne sættes frem.
- Kl. 02.00 bliver til kl. 03.00
- Dit barn skal vænne sig til at stå en time tidligere op.
- Forberedelse: Begynd med at vænne dit barn til sommertid 4 uger før
Omstilling til vintertid
Når vi skifter til vintertid så skal uret sættes en time tilbage, og huskes ved at havemøblerne sættes tilbage i skuret.
- Kl. 03.00 bliver til kl. 02.00
- Dit barn skal vænne sig til at stå en time senere op.
- Forberedelse: Her behøver du som sådan ingen forberedelse, snarere ’efterberedelse’, dvs. at du i de efterfølgende fire uger gradvist ændrer dit barns døgnrytme til den nye vintertid.
Hvorfor er det vigtigt med en gradvis omstilling af døgnrytmen?
Når babyer når 3-4 mdrs. alderen begynder de at få faste rytmer.
Hvor vi voksne er vant til, at vi let kan skubbe vores rutiner en time i den ene eller den anden retning, er det noget sværere for vores små børn. Hele deres verden er centreret omkring deres døgnrytme/indre ur.Døgnrytmen og de vante rutiner giver barnet ro og tryghed. Derfor kan en ændring af rutinerne skabe uro og utryghed hos nogle børn.
Det er naturligvis forskelligt fra barn til barn, hvor svært det har ved ændringer i rutinerne, ligesom barnets udviklingsstadie også har indflydelse på, hvor fastgroede rutinerne er, og hvor stort behovet for tryghed er.
Hele barnets døgnrytme påvirkes
Husk, at sommertid/vintertid ikke kun handler om, hvornår dit barn skal sove om aftenen og stå op om morgenen.
Det er vigtigt, at du i omstillingsfasen vender alle faste rutiner i barnets liv, så det ikke oplever, at det pludselig skal have sin formiddagslur en time tidligere end normalt – eller at der er en time kortere imellem de to første måltider.
Hav særligt fokus på:
- Puttetider
- Spisetider
Bedste hilsner
Annette