Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din første ordre

Gratis gravering af sutter

Skadelige stoffer og børn

Vores børn er hver eneste dag i kontakt med en lang række produkter, der indeholder problematisk eller skadelig kemi. Som forældre kan vi – hvor gerne vi end ville det – ikke skærme vores børn mod alt skadeligt i denne verden – det ville ganske enkelt være for omfattende en opgave.

Derfor handler det i høj grad om at prioritere dine kræfter. Sæt ind dér, hvor det giver mening, og hvor du og dit barn får det største udbytte. Og lad være med at gå i panik eller få alt for dårlig samvittighed.

Få overblik over de skadelige stoffer

Jeg har skrevet dette blogindlæg for at give dig et overblik og en grundlæggende forståelse for nogle af de mest almindelige skadelige stoffer. Når du kender til de problematiske områder, og ved, hvordan du undgår dem, bliver det lidt lettere at finde en sikker vej rundt i labyrinten!

Derudover vil jeg også gerne understrege, at det, ikke behøver at være tidskrævende, udmattende og komplet uoverskueligt at beskytte dit barn mod de værste kemiske syndere. Du kan gøre en stor forskel med nogle enkle, gode forholdsregler. Dem finder du nederst i dette blogindlæg.

Hvad er hormonforstyrrende stoffer?

Menneskets hormonsystem kan påvirkes af både ydre faktorer (fx fødevarer, tøj, indeklima) og indre faktorer (fx stress). Hormonforstyrrende stoffer er groft sagt stoffer, som kroppen kan forveksle med hormoner. Ved enten at hæmme eller at aktivere kroppens hormon-receptorer forstyrrer disse stoffer kroppens hormonbalance.

Hormonforstyrrende stoffer er kendt for at skade sædkvaliteten, fremrykke pigers pubertet, medføre misdannelser på fostre samt øge risikoen for bryst- og testikelkræft. Selv meget små mængder kan skabe hormonforstyrrelser.

Til de hormonforstyrrende stoffer hører bl.a.:

 • Bisphenol-A
 • Parabener
 • Phthalater
 • Flere forskellige slags pesticider

Disse skadelige stoffer bør du kende

Bisphenol-A

Bisphenol-A – eller bisphenoler, som det også kaldes – er på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Bisphenoler er forbudt i materialer, der har kontakt med fødevarer til børn under tre år. Tidligere har nogle sutteflasker og tudekopper været lavet af Polycarbonatplast (PC) men man fandt ud af at der blev afgivet små mængder af bisphenol A ved brug af disse, og selvom mængden lå under den tolerable daglige indtagelse, så valgte fødevarestyrelsen alligevel at forbyde salg af Sutteflasker og tudekopper lavet af Polycarponat plast. Tilgengæld blev der ved undersøgelserne ikke målt nogen afgivelse af bisphenol A i sutter med skjold af Polycarbonatplast (PC), og hermed vurderes der ikke nogen risiko ved brug af narresutter med polycarbonat skjold.

N-nitrosaminer og N-nitroserbare stoffer

De fleste N-nitrosaminer er kræftfremkaldende, og der er derfor strenge grænser for den tilladte mængde, der må være i produkter til børn under tre år/produkter der puttes i munden. N-nitrosaminer findes i en lang række fødevarer som fx saltet og røget kød, i drikkevarer, i kosmetik og i gummiprodukter, som naturgummi. Som en del af produktionsprocessen trækkes/vaskes nitrosaminerne ud af naturgummisutter. Alle naturgummisutter testes løbende for indholdet af nitroserbare stoffer. Små mængder af nitrosaminer kan frigives, når naturgummiet kommer i kontakt med spyt – dog i betydeligt mindre mængder, end du finder i fx. kosmetikprodukter eller røget kød.

Parabener

Parabener er konserveringsmidler, som du bl.a. kan finde i plejeprodukter som cremer, shampoo og kosmetik. Siden 2011 har det i Danamrk været forbudt at anvende visse parabener i produkter til børn under tre år, da parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Parabener kan desuden være allergifremkaldende. Svanemærkede produkter må ikke indeholde parabener.

Miljøstyrelsen anbefaler, at man undgår propylparaben og butylparaben, der bl.a. findes i bodylotion og solcreme.

Parfume

Parfume er et kendt allergifremkaldende stof, som sjældent har nogen nødvendig funktion i produkter. Ved parfume giver det man kalder kontaktallergi, og her gælder den samme regel, som ved alle andre kontaktallergifremkaldende stoffer: Når man først har fået en kontaktallergi, er man allergisk over for stoffet resten af livet. Allergien kan ikke blive bedre – den kan kun blive værre.

Pesticider

Pesticider er en betegnelse for sprøjtemidler. Pesticider virker hormonforstyrrende. Hvis du køber økologisk frugt og grønt indeholder betydeligt færre pesticider end almindelig frugt og grøntsager. Visse pesticider er tilladte i forbindelse med økologiske landbrug. Husk altid at vaske frugt og grønt godt for at fjerne eventuelle rester af skadelige stoffer bedst muligt.

Phthalater

Phthalater er en gruppe af kemiske stoffer, der anvendes som blødgøringsmiddel i PVC (plastik). Ikke alle phthalater er lige skadelige – de mest skadelige og hormonforstyrrende i gruppen kaldes: DEHP, DBP, DIBP og BBP.

"Beskyt dit barn mod skadelig kemi"

Børn er særligt udsatte

Jo yngre dit barn er, desto lettere påvirkeligt er det overfor skadelige stoffer. Små børn indtager for eksempel en relativt set større mængde mad, end voksne gør. Kemikalier i fødevarer vil derfor udgøre en forholdsvist større mængde, jo yngre/mindre barnet er. Derudover er det en del af små børns udvikling, at de ikke blot iagttager verden, de smager på den, rører ved den og har i det hele taget meget fysisk kontakt med de ting, de undersøger.

Derfor er det særlig vigtigt, at du tænker over, hvordan du beskytter dit barn mod skadelig kemi.

Sådan minimerer du mængden af skadelig kemi i dit barns hverdag

I vores samfund er det desværre stort set umuligt at undgå de skadelige kemikalier, men vha. nogle simple forholdsregler kan du reducere mængden af skadelig kemi, som dit barn/din baby udsættes for:

 • Produkter, der kommer i kontakt med huden/fødevarer bør altid steriliseres grundigt, før du bruger dem første gang, da der kan være efterladt kemikalierester fra produktionen af produktet. Dette gælder alt fra sutter og hagesmække til tøj, sengetøj og bamser. Hvis produktet ikke tåler kogning, skal det vaskes omhyggeligt inden brug.
 • Spis varieret, økologisk og lav maden fra bunden. På denne måde kan du bedre styre, hvad I indtager – pesticider er eksempelvis hormonforstyrrende stoffer, der findes på/i sprøjtede madvarer.
 • Køb uparfumerede produkter med Svanemærket eller EU-blomsten – Svanemærket er din garanti for, at produktet ikke indeholder nogen af de stoffer, som er på EU’s liste over mistænkte, hormonforstyrrende stoffer.
 • Køb CE-mærket legetøj – CE-mærket er din garanti for, at produktet lever op til alle danske og europæiske krav til sundhed, sikkerhed og miljø.
 • Gammelt legetøj kan have stor affektionsværdi, men vær opmærksom på, at især gammelt plastiklegetøj kan indeholde store mængder af de skadelige phthalater.
 • Derudover er det vigtigt at holde et godt indeklima, da støv indeholder relativt store mængder af kemikalier fra fx vores elektriske apparater. Luft derfor ud flere gange om dagen og gør hjemmet rent/støv af mindst en gang om ugen, vær særligt omhyggelig i de rum, hvor dit barn leger og sover.
 • Vælg troværdige forhandlere, der stiller krav til deres produkters kvalitet. Når du fx. handler på Littledeluxe.dk, har vi gjort arbejdet for dig ved kun at tilbyde produkter uden skadelige stoffer.
Ro på, ingen grund til panik!

Inden jeg afslutter, vil jeg gerne understrege, at det er vigtigt, at du finder den rette balance i spørgsmålet om skadelige stoffer, og hvordan du bedst undgår dem.

I en ideel verden, var dette slet ikke en problemstilling vi forældre skulle forholde os til.

Da jeg startede Littledeluxe, var det for at gøre det lidt lettere for forældre at finde rundt i suttejunglen, og for at skabe et sted, hvor forældre trygt kunne handle.

Når du handler på Littledeluxe.dk, kan du være helt tryg ved, at de produkter, jeg tilbyder i shoppen, er fri for de skadelige stoffer, du skal være mest opmærksom på. Alle produkter på Littledeluxe.dk lever naturligvis også op til alle danske og europæiske standarder.

Det er stadig min vision, at vi skal leve uden frygt, og uden at det har for store omkostninger for os at give vores børn sikre og sunde produkter.

Så derfor: Husk, at du ikke kan leve dit liv i frygt. Tag dine forholdsregler, men husk at finde din indre ro, nyde livet og tiden med din dejlige familie!


Bedste hilsner
Annette