Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din første ordre

Gratis gravering af sutter

Rengøring af sutter

Hvordan rengør man sutter?

Jeg får ofte henvendelser fra forældre, der er i tvivl om, hvordan man rengør sutter. Der findes utroligt mange mere eller mindre kvalificerede bud på, hvordan og hvor tit man rengør sutter – så det er med god grund, hvis du føler dig forvirret.

I dette blogindlæg gennemgår jeg, hvordan du rengør sutterne korrekt, hvor tit de skal rengøres, og til slut afliver jeg et par sejlivede myter om rengøring af sutter.

Sådan skolder du sutterne

Når du rengør sutterne, skal du blot følge disse fem enkle trin:

  • Læg sutterne i en ren skål
  • Overhæld dem med kogende vand
  • Lad sutterne trække i ca. 5 min.
  • Tag sutterne op og lad dem tørre
  • Langt de fleste sutter er med ventil. Er sutten med ventil, skal du sørge for at presse overskydende vand ud af suttedelen, når sutten er kølet tilstrækkeligt af.

Obs! Vi får ofte henvendelse fra forældre, der har kogt sutterne i en gryde. Resultatet er ødelagte sutter. Sutter MÅ IKKE koges. De er ikke beregnet til at blive kogt og bliver derfor ødelagt af den høje varme.

Følg i stedet ovenstående vejledning, så er du sikker på at slå bakterierne ihjel, uden det går ud over suttens holdbarhed.

TIP: Når barnet er over 3 mdr. gammelt, kan du også skolde sutterne ved at placere dem i en si og overhælde dem med kogende vand. Denne metode er dels hurtigere, dels undgår du, at der samler sig vand inde i suttedelen.

Hvor ofte skal jeg rengøre mit barns sutter?

En del af en god suttehygiejne er hyppig rengøring af sutterne. Jo yngre barnet er, desto vigtigere er det at skåne det mod bakterier og holde en god suttehygiejne. Det skyldes bl.a., at barnets immunforsvar endnu ikke har nået at stifte bekendtskab med ret mange forskellige bakterier, og derfor heller ikke vil have lært at ’forsvare’ sig mod dem endnu.

Præmature babyer, spædbørn og babyer op til 3 måneder kan ikke tåle så mange bakterier som babyer over 3 måneder har. Derfor skal sutterne rengøres oftere, når barnet er under 3 mdr.

  • Præmature, spædbørn og babyer op til 3 mdr.

Sutten skal skoldes, hver gang den har været på gulvet. Derudover skal sutten skoldes, mindst en gang dagligt.

  • Babyer over 3 mdr.

Skold sutten en gang dagligt, og skyl den under den kolde hane, hvis den har været på gulvet.


Bedste hilsner
Annette